bovenlader wasmachines
Bij bovenladers stop je het wasgoed van bovenaf in de wastrommel, in plaats van via een deur aan de voorkant van de machine. Deze machines hebben zo hun voor- en nadelen.
Een bovenlader is ideaal wanneer je niet zoveel ruimte hebt voor je wasmachine of wanneer je niet wilt hoeven bukken om de was in en uit te laden.
Wat is een bovenlader?
Bovenladers open je met een klep aan de bovenkant. Er zit dus geen deur aan de voorkant, zoals bij voorladers.
Bovenladers zijn smaller dan voorladers, namelijk 40 cm breed in plaats van de standaard 60 cm. Ook zijn ze iets hoger, 90 cm in plaats van 85 cm. Ze hebben daarmee een beperkte capaciteit, meestal maximaal 6 of 7 kg.
Bovenladers zijn niet specifiek duurder of goedkoper dan voorladers. Ook maken ze niet opvallend meer of minder lawaai dan een gemiddelde voorlader. Koolborstelloze aandrijving vind je ook in bovenladers.
Voordelen van een bovenlader
-
Ze zijn smal. Handig als je weinig ruimte voor de wasmachine hebt.
-
Je hoeft niet te bukken bij het in- en uitladen van het wasgoed. Prettig als je last van je rug of knieën hebt.
-
De meeste bovenladers hebben een A+++ label en zijn daarmee relatief zuinig.
-
Er zit weinig poespas op de machines. Daarmee zijn ze eenvoudig in gebruik.
Nadelen van een bovenlader
-
Ze wassen gemiddeld minder goed schoon dan voorladers van dezelfde capaciteit. Zo blijkt uit de testresultaten van onze internationale partners. Ook spoelen ze minder goed het wasmiddel uit het wasgoed en centrifugeren ze de was minder droog. Het maximale toerental is dan ook vaak iets lager.
-
Je kunt de bovenkant niet gebruiken om iets op te zetten. Ook kun je hem niet inbouwen of onder je aanrechtblad plaatsen.
-
Vanwege de beperkte capaciteit van 6 à 7 kg, is een bovenlader minder geschikt voor grote gezinnen van 5 of meer personen.
-
De machines zijn eenvoudiger, waardoor er minder extra’s op zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld geen bovenladers met automatische wasmiddeldosering of bediening via een app.