droogkasten

droogkasten

Als we veel wassen, moeten we ook veel was drogen voordat we het weer in onze kledingkasten kunnen opbergen. Vroeger was het heel normaal om was buiten aan waslijnen te drogen te hangen. Dit gaf goede resultaten, maar kostte ook veel tijd. Sinds een aantal decennia zijn er verschillende soorten wasdrogers op de markt. Wasdrogers drogen je was veel sneller en je kunt er bovendien voor kiezen om het op een tijdstip te doen wanneer je afwezig bent of slaapt. Vooral als je handdoeken droogt, merk je dat je was ook zachter aanvoelt. De condensdroger is een van de bekendste soorten wasdrogers.

Om de juiste droogkast te kiezen, is het goed om te weten dat er 3 soorten droogkasten bestaan. Je hebt keuze uit een warmtepomp droogkast, een condensatie droogkast of een droogkast met luchtafvoer.

Een warmtepomp droogkast en een condensatie droogkast doen in principe hetzelfde: ze drogen je wasgoed na het wassen. Ook voeren ze vocht op dezelfde manier af. Toch zijn er grote verschillen. Zo bespaar je met een A+++ warmtepomp droogkast jaarlijks tot € 75,- aan energiekosten. Een condensatie droogkast daarentegen is helemaal niet zuinig.

Je hebt met een warmtepompdroger geen last van afvoerslangen en kunt hem dus in principe overal neerzetten. In grote gezinnen of in gezinnen die net een baby hebben gekregen, worden over het algemeen meer wassen gedraaid. Zeker in deze gezinnen is een warmtepompdroger snel terugverdiend.

De capaciteit van een droogkast wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 7, 8 of 9 kg. Een grote capaciteit is handig als je veel was hebt. Maar koop niet te groot, want je droogt het zuinigst met een goed gevulde trommel. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin. Naar schatting 40% van je wasgoed gaat niet in de droger.

Om al je natte was in één keer te drogen, heb je een droogkast nodig met het juiste vulgewicht. Per huishouden raden we een ander vulgewicht aan. Houd hierbij rekening met het vulgewicht van je wasmachine. Een droogkast met 7 kilo vulgewicht is geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen. Woon je met 3 of 4 personen, kies dan een droogkast met 8 kilo vulgewicht. Zoek je de beste koop droogkast voor 5 personen of meer? Kijk dan naar droogkasten met 9 kilo vulgewicht.

  • Een slimme droogkast met wifi bedien je indien gewenst vanaf je smartphone of tablet.
  • Nimo droogkasten - Wat in het hoge noorden in praktisch elk huishouden te vinden is, kent in onze regio nauwelijks iemand.